Cirkulation

    Är det vanligare att folk som går på svårare linjer och nationella program får lägre betyg , till exempel jag menar ju om en person går teknik och en annan går ekonomi, ekonomi läser ju b spåret i matte och har inte de ”så kallade svårare ämnena” och Teknik anses mycket svårare, jag undrar därför är det vanligare att folk som går på ekonomi har högre betyg eftersom det är svårare på teknik, men jag undrar dessutom hur Hp fungerar och hur och vad det finns ett hel urval som man bara kan komma in på resultatet från högskoleprovet med inte så himla bra betyg.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Det är inte nödvändigtvis så att studenter på "svårare" gymnasieprogram får lägre betyg, generellt sett. Betygssystemet bedömer elevens prestation inom ramen för de ämnen de studerar. Det finns studerande som lyckas väl på "tekniska utbildningar" och andra studerande som lyckas bra på ekonomiprogrammet (i stället) - det handlar om varje elevs intressen, motivation och annat som t.ex om eleven behärskar studieteknik och lägger tillräckligt med tid på sina studier.

    När det gäller högskoleprovet (HP) fungerar det som ett kompletterande urvalsverktyg för svenska utbildningar på högskolor och universitet. Svenska högskole-universitetsutbildningar har ett särskilt urval baserat enbart på högskoleprovet, där betyg inte vägs in alls men högskoleprovet befriar inte från kraven på behörighet. Det är fördelaktigt (men ej obligatoriskt) att göra högskoleprovet och göra HP flera gånger (högsta resultat gäller). Du kan läsa en sammanfattande förklaring kring HP på fragasyv.se/info/hogskoleprovet

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga